Skift af ringpessar

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Et ringpessar er en lille bøjleformet plastikring, der indeholder hormoner, og som indsættes i skeden for at forhindre graviditet. Den frigiver en lav dosis af hormonerne progestogen og østrogen, som virker på samme måde som p-piller ved at forhindre ægløsning og ændre slimhinden i livmoderhalsen for at gøre det sværere for sædceller at passere.

Skift af ringpessar bør normalt ske hver 3. uge. Før skiftet vil lægen først fjerne den gamle ringpessar ved at tage den ud med en finger. Efter at have fjernet den gamle ringpessar, vasker lægen sine hænder grundigt og åbne den nye ringpessar-emballage. Inden lægen sætter den nye ringpessar ind, skal lægen sørge for at placere den korrekt. Ringpessaren placeres så langt op i skeden som muligt, da det er vigtigt, at den ikke bliver skubbet ud under samleje eller mens patienten bruger en tampon.

Det kan være en god idé at læse brugsanvisningen til din specifikke type ringpessar og følge anvisningerne nøje for at sikre korrekt brug og maksimal beskyttelse mod graviditet. Det anbefales også at tale med din læge eller gynækolog for at diskutere, om ringpessar er den rette præventionsmetode for dig og for at få vejledning om korrekt brug og eventuelle bivirkninger.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg