Opsætning af spiral

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Opsætning af spiral er en præventionsmetode, der bruges af kvinder til at forhindre graviditet. Spiralen er et lille plastik- eller kobberstykke, som lægges op i livmoderen. Der findes forskellige typer spiraler med forskellige størrelser og hormonindhold.

Før spiralen kan opsættes, vil lægen undersøge kvinden og vurdere, om hun er egnet til denne form for prævention. Det vil også blive diskuteret, hvilken type spiral der vil være den mest passende. Spiralopsætningen udføres typisk i lægens konsultation, og proceduren tager normalt kun få minutter.

For at mindske smerter under proceduren vil kvinden normalt blive bedt om at tage en smertestillende medicin inden spiralopsætningen. Nogle kvinder kan opleve smerter, mens spiralen sættes op, men dette er normalt kortvarigt. Efter opsætningen vil lægen undersøge, om spiralen sidder korrekt, og der vil gives instruktioner til, hvordan man selv kan kontrollere, at spiralen stadig sidder på plads.

Spiralen kan give bivirkninger som smerter, uregelmæssig blødning og kramper, men disse bivirkninger kan normalt behandles. Kvinder, der har spiral, skal have regelmæssige kontroller hos deres læge for at sikre, at spiralen stadig sidder korrekt, og for at se efter eventuelle komplikationer eller bivirkninger. Det er også vigtigt at huske, at spiral ikke beskytter mod seksuelt overførte infektioner (STI), så det er stadig vigtigt at anvende kondom for at beskytte sig mod STI.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg