Udskrabning fra livmoderhals og livmoderhule

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Udskrabning fra livmoderhalsen og livmoderhulen, også kendt som en curettage, er en procedure, hvor en gynækolog fjerner væv fra livmoderhalsen og livmoderhulen. Det kan udføres af forskellige årsager, herunder at diagnosticere eller behandle en række gynækologiske lidelser.

En udskrabning kan udføres, hvis der er mistanke om unormal blødning, blødning efter menopausen, eller hvis der er behov for at fjerne rester af væv efter en spontan abort eller en ikke fuldstændig abort. Proceduren kan også anvendes til at diagnosticere eller fjerne polypper eller mistænkelige vækster i livmoderhulen.

Proceduren udføres typisk under generel anæstesi, og en gynækolog vil indsætte en instrument (en curette) i livmoderhalsen og livmoderhulen for at fjerne vævet. Proceduren tager normalt omkring 15-20 minutter, og patienten kan normalt forlade klinikken samme dag.

Efter en udskrabning kan patienten opleve en let blødning og smerter i underlivet. Det anbefales normalt at undgå samleje og tunge fysiske aktiviteter i 1-2 uger efter proceduren. Derudover vil gynækologen følge op på væv, der er blevet fjernet, for at afgøre om der er behov for yderligere behandling eller opfølgning.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg