Kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi)

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

En kolposkopi er en kikkertundersøgelse af livmoderhalsen, som udføres af en gynækolog. Det er en undersøgelse, der bruges til at undersøge livmoderhalsen, vagina og vulva for at vurdere eventuelle unormale områder eller læsioner.

En kolposkopi udføres normalt, hvis en rutinemæssig celleprøve fra livmoderhalsen (en Pap-test) viser unormale resultater. Det kan også udføres, hvis der er mistanke om en infektion eller inflammation i livmoderhalsen eller hvis der er andre symptomer som blødning efter samleje eller abnorm udflåd.

Under kolposkopien vil en gynækolog undersøge livmoderhalsen ved hjælp af et specielt instrument kaldet en kolposkop, som er en forstørrelsesenhed, der giver et klart billede af livmoderhalsen. I nogle tilfælde kan der også tages en biopsi (en lille prøve af væv) fra livmoderhalsen eller andre berørte områder for at undersøge dem nærmere under mikroskopet.

Hvis der findes unormale vævsområder under kolposkopien, vil behandlingen afhænge af sværhedsgraden af læsionen. Hvis læsionen er mild, kan gynækologen beslutte at overvåge det over tid for at se, om det forsvinder af sig selv. I nogle tilfælde kan en mindre procedure udføres på kontoret for at fjerne de unormale væv.

Hvis læsionen er mere alvorlig, kan en konisering udføres. Dette er en procedure, hvor en kegleformet del af livmoderhalsen fjernes, hvor de unormale celler er placeret. I sjældne tilfælde kan det også kræves, at hele livmoderhalsen fjernes.

Generelt set er en kolposkopi en relativt enkel og sikker procedure, men som med enhver medicinsk procedure er der en lille risiko for blødning, infektion eller andre komplikationer. Det er vigtigt at tale med din gynækolog om eventuelle bekymringer eller spørgsmål, du måtte have, inden du gennemgår en kolposkopi.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg