Behandling af underlivsbetændelse

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Underlivsbetændelse, også kendt som pelvic inflammatory disease (PID), er en betændelsestilstand, der påvirker de kvindelige kønsorganer, herunder livmoderen, æggelederne og æggestokkene. Det er normalt forårsaget af en infektion, der spredes op i kønsorganerne fra skeden eller livmoderhalsen.

Behandlingen af underlivsbetændelse involverer normalt antibiotika for at bekæmpe infektionen. Hvis der er mistanke om en alvorlig infektion, kan indlæggelse på hospitalet og intravenøs antibiotikabehandling være nødvendig.

Hvis betændelsen skyldes en seksuelt overført infektion (STI), vil behandlingen også omfatte behandling af den pågældende STI, som kan være en kombination af antibiotika og antivirale midler.

Det er vigtigt at behandle underlivsbetændelse så tidligt som muligt, da ubehandlet PID kan føre til alvorlige og potentielt livstruende komplikationer såsom abscesser, infertilitet og kronisk smerte.

For kvinder med gentagne episoder af underlivsbetændelse, kan en hysterektomi (fjernelse af livmoderen) eller salpingo-oophorektomi (fjernelse af æggeledere og æggestokke) overvejes som en sidste udvej. Dette kan være nødvendigt, hvis betændelsen har ført til alvorlige skader på de kvindelige kønsorganer eller hvis gentagne episoder af PID ikke reagerer på antibiotikabehandling.

Det er vigtigt at bemærke, at forebyggelse af underlivsbetændelse er bedre end at skulle behandle det. Brug af kondom under samleje, hyppige screenings for STI og at undgå at have flere sexpartnere kan alle hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle underlivsbetændelse. Hvis du har mistanke om, at du har symptomer på underlivsbetændelse, er det vigtigt at søge hjælp fra en kvalificeret sundhedspersonale, som en gynækolog, så hurtigt som muligt.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg