Udredning af blødningsforstyrrelser

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Blødningsforstyrrelser kan opstå af flere årsager, og det er vigtigt at fastslå årsagen for at kunne tilbyde den mest effektive behandling. Nogle af de mest almindelige årsager til blødningsforstyrrelser omfatter hormonelle ubalancer, polypper, fibromer, infektioner og kræft.

En udredning af blødningsforstyrrelser kan omfatte forskellige undersøgelser, afhængigt af patientens symptomer og lægens kliniske mistanke. En af de mest almindelige undersøgelser er en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen kan undersøge livmoderhalsen og tage en prøve af slimhinden i livmoderen for at undersøge celleforandringer.

Derudover kan der også være behov for ultralydsscanning af underlivet eller en kikkertundersøgelse af livmoderen (hysteroskopi), hvor der indsættes en lille kikkert i livmoderen for at kunne undersøge slimhinden nærmere. Hvis der er mistanke om kræft, kan der være behov for en biopsi, hvor en lille prøve af vævet tages og sendes til analyse.

Behandlingen af blødningsforstyrrelser afhænger af den underliggende årsag. Hvis årsagen er hormonel ubalance, kan behandlingen være hormonbehandling med enten p-piller eller hormonspiral. Hvis årsagen er polyp eller fibrom, kan det være nødvendigt med kirurgisk fjernelse. Hvis der er kræft, kan behandlingen være kirurgi, strålebehandling eller kemoterapi.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever blødningsforstyrrelser, da det kan være et tegn på en underliggende tilstand, der kræver behandling. En tidlig diagnose og behandling kan forbedre prognosen og minimere risikoen for alvorlige komplikationer.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg