Behandling af kønsvorter

Skrevet af
Gina Momand

Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik

Kønsvorter er en almindelig seksuelt overført infektion (STI), der skyldes en virus kendt som humant papillomavirus (HPV). Selvom kønsvorter normalt ikke udgør en alvorlig sundhedsrisiko, kan de være ubehagelige og kosmetisk generende. Der er flere muligheder for behandling af kønsvorter, afhængigt af sværhedsgraden af infektionen og patientens præferencer.

Den mest almindelige behandling af kønsvorter er anvendelse af topisk medicin, som er en creme eller opløsning, der påføres direkte på vorterne. Denne type behandling kan tage flere uger eller måneder for at fjerne vorterne helt og kan forårsage hudirritation og andre bivirkninger. Nogle almindelige topiske medicin inkluderer podophyllin, imiquimod, og podofilox.

Hvis vorterne er større eller mere udbredte, kan en anden mulighed være at fryse eller brænde dem af ved hjælp af en kryoterapi eller elektro-koagulation. Disse behandlinger udføres normalt i klinikken eller på hospitalet og kan forårsage smerte og ubehag under proceduren samt efterbehandling.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgisk fjernelse af vorterne, især hvis de er for store eller resistent overfor andre behandlinger. Kirurgisk fjernelse kan omfatte skæring eller excision af vorterne under lokalbedøvelse eller fjernelse af vævet ved hjælp af laserbehandling.

Uanset hvilken behandling der vælges, er det vigtigt at huske, at ingen behandling kan garantere fuldstændig fjernelse af virusset, og vorterne kan komme tilbage efter behandling. Derfor er det vigtigt at beskytte sig selv og ens partner mod HPV ved at bruge kondom, reducere antallet af seksuelle partnere og få regelmæssige HPV-vaccinationer.

Det er også vigtigt at søge lægehjælp, hvis man har mistanke om, at man har kønsvorter eller andre STI’er. En gynækolog eller anden kvalificeret sundhedspersonale kan evaluere symptomerne, foretage en korrekt diagnose og vejlede om de bedste behandlingsmuligheder baseret på den enkeltes sundhed og individuelle behov.

Læs flere indlæg fra
Gynækologisk Klinik Sønderborg